Drewniane ogródki na Deptaku Bogusława w Szczecinie to przeszłość. Ostatnia "budka" zniknęła we wtorek. Nowe mają spełniać wymogi przygotowane przez magistrat.
Nowe ogródki nie mogą przysłaniać kamienic. W lato więc, zamiast parasoli, w grę wchodzi jedynie szklana konstrukcja. Co na to mieszkańcy Szczecina?
- Wydaje mi się, że dużo lepiej. - Bardziej estetycznie. - Nieładnie. Bo nie ma tego klimatu, co był. - One były chyba architektonicznie niespójne, a teraz jakoś jest bardziej elegancko. - Więcej miejsca po prostu. W zimie będzie gorzej, jeżeli nie wrócą te ogródki. - W zimie to już nie będzie to samo. W zimie przychodzi dużo osób. - Praktycznie gorzej, ale estetycznie dużo piękniej. - Jest jak jest - mówią szczecinianie.
- Mnie się ulica bez tych bud podoba - mówi Barbara Milewska z herbaciarni Fanaberia. - Wkurzenie przedsiębiorców może wynikać z tego, że zostały nam najpierw narzucone takie budy do stworzenia. Nie sądzę, że to chodziło o estetykę. To jest spora inwestycja, na którą nas narażono. Montaż tej budy kosztuje ileś tam tysięcy złotych. Demontaż kosztuje ileś tam tysięcy złotych, więc ktoś, kto to wymyślił, w ogóle nie miał pomysłu na to, jak funkcjonuje biznes.
Szczegółowe wytyczne zagospodarowania ogródków:
- zakazuje się przysłaniania kamiennych nawierzchni chodników i jezdni,
- obowiązuje jednorodność rozwiązań i kolorystyki,
- usytuowanie bezpośrednio przy frontowej ścianie lokalu gastronomicznego,
- obowiązuje jednakowa głębokość dla sąsiadujących ze sobą ogródków,
- zapewnienie ekspozycji elewacji frontowych kamienic,
- dopuszcza się przekrycie w formie parasoli, markiz, tkanin (w tym impregnowanych, gumowanych itp. - odpornych na warunki atmosferyczna) - w kolorystyce dobranej wg palety RAL w kolorach oznaczonych numerami 1013, 7032, 7035, 7047, 9001, 9002, 9003, 9010, 9012, 9016, 9018, z tym, że w obrębie jednego ogródka gastronomicznego obowiązuje jeden kolor, na stalowej lub aluminiowej konstrukcji samonośnej,
- dopuszcza się punktowe kotwienie słupów konstrukcji ogródka do nawierzchni chodnika, poprzez usunięcie pojedynczych kostek kamiennych lub punktowe kotwienie konstrukcji zadaszenia do elewacji,
- dopuszcza się wypełnienie przesłon w materiałach: do 90 cm wysokości - szkło, drewno, aluminium, blacha stalowa lakierowana, - powyżej 90 cm - szkło.
Wyposażenie:
a) dopuszcza się wykorzystanie wyłącznie mebli o lekkiej konstrukcji (zakaz stawiania ławo-stołów, ław, ławek, leżaków),
b) zakaz ustawiania kontuarów, lodówek lub innych urządzeń technicznych do obsługi np. lad chłodniczych, itp.,
c) dopuszcza się stosowanie przenośnych podgrzewaczy gazowych lub ukrytego systemu podgrzewania elektrycznego,
d) zakaz ustawiania potykaczy i innych elementów reklamowych,
e) dopuszczenie ustawienia wyłącznie jednego menu na pojedynczym stojaku.
Edycja tekstu: Piotr Kołodziejski
- Wydaje mi się, że dużo lepiej. - Bardziej estetycznie. - Nieładnie. Bo nie ma tego klimatu, co był. - One były chyba architektonicznie niespójne, a teraz jakoś jest bardziej elegancko. - Więcej miejsca po prostu. W zimie będzie gorzej, jeżeli nie wrócą te ogródki. - W zimie to już nie będzie to samo. W zimie przychodzi dużo osób. - Praktycznie gorzej, ale estetycznie dużo piękniej. - Jest jak jest - mówią szczecinianie.
- Mnie się ulica bez tych bud podoba - mówi Barbara Milewska z herbaciarni Fanaberia. - Wkurzenie przedsiębiorców może wynikać z tego, że zostały nam najpierw narzucone takie budy do stworzenia. Nie sądzę, że to chodziło o estetykę. To jest spora inwestycja, na którą nas narażono. Montaż tej budy kosztuje ileś tam tysięcy złotych. Demontaż kosztuje ileś tam tysięcy złotych, więc ktoś, kto to wymyślił, w ogóle nie miał pomysłu na to, jak funkcjonuje biznes.
Szczegółowe wytyczne zagospodarowania ogródków:
- zakazuje się przysłaniania kamiennych nawierzchni chodników i jezdni,
- obowiązuje jednorodność rozwiązań i kolorystyki,
- usytuowanie bezpośrednio przy frontowej ścianie lokalu gastronomicznego,
- obowiązuje jednakowa głębokość dla sąsiadujących ze sobą ogródków,
- zapewnienie ekspozycji elewacji frontowych kamienic,
- dopuszcza się przekrycie w formie parasoli, markiz, tkanin (w tym impregnowanych, gumowanych itp. - odpornych na warunki atmosferyczna) - w kolorystyce dobranej wg palety RAL w kolorach oznaczonych numerami 1013, 7032, 7035, 7047, 9001, 9002, 9003, 9010, 9012, 9016, 9018, z tym, że w obrębie jednego ogródka gastronomicznego obowiązuje jeden kolor, na stalowej lub aluminiowej konstrukcji samonośnej,
- dopuszcza się punktowe kotwienie słupów konstrukcji ogródka do nawierzchni chodnika, poprzez usunięcie pojedynczych kostek kamiennych lub punktowe kotwienie konstrukcji zadaszenia do elewacji,
- dopuszcza się wypełnienie przesłon w materiałach: do 90 cm wysokości - szkło, drewno, aluminium, blacha stalowa lakierowana, - powyżej 90 cm - szkło.
Wyposażenie:
a) dopuszcza się wykorzystanie wyłącznie mebli o lekkiej konstrukcji (zakaz stawiania ławo-stołów, ław, ławek, leżaków),
b) zakaz ustawiania kontuarów, lodówek lub innych urządzeń technicznych do obsługi np. lad chłodniczych, itp.,
c) dopuszcza się stosowanie przenośnych podgrzewaczy gazowych lub ukrytego systemu podgrzewania elektrycznego,
d) zakaz ustawiania potykaczy i innych elementów reklamowych,
e) dopuszczenie ustawienia wyłącznie jednego menu na pojedynczym stojaku.
Edycja tekstu: Piotr Kołodziejski
Nowe ogródki nie mogą przysłaniać kamienic. W lato więc, zamiast parasoli, w grę wchodzi jedynie szklana konstrukcja. Co na to mieszkańcy Szczecina?